fredag 10 augusti 2012

Digitalradio via nätet ökar. Samtidigt stabilt FM-lyssnande.

Allt fler använder nätet för att lyssna på radio. Drygt 20 procent av befolkningen lyssnar på direktsänd radio via nätet varje vecka, drygt 12 procent på Sveriges Radio. Det totala radiolyssnandet fortsätter att vara stabilt. Över 70 procent lyssnar på radio dagligen och nära 50 procent eller 3,8 miljoner personer på någon av SR:s kanaler. Det visar TNS Sifos lyssnarundersökning.

– Vi vet att mediesamhället håller på att förändras på ett djupgående sätt. Likväl är det traditionella radiolyssnandet extremt starkt och stabilt. På ett sätt är det inte så konstigt. Radio är ett utpräglat realtidsmedium. Och inte minst det radikala genombrottet för smartphones ökar kraven på rapportering här och nu. Vi ser också en mycket stark ökning av direktlyssningen på radio via webben. Att lyssnandet via nätet nu ökar så markant gör det ännu viktigare att vi sänder där det händer, när det händer. Den mobila publiken ska veta att den via Sveriges Radio enkelt kan följa de viktigaste händelserna, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors och tillträdande vd Cilla Benkö.

Sveriges Radios egna mätningar visar att användningen av smartphone-appar för att lyssna på radio ökar. – Antalet startade strömmar för att lyssna på direktsänd radio via någon av Sveriges Radios appar var nästan 30 procent högre under andra kvartalet 2012 jämfört med ett halvår tidigare, säger SR:s webbanalytiker Anna Johansson.